Kolacja i warsztaty degustacyjne 2023
W tym roku, podczas XVII Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle, mamy dla Was jeszcze więcej winnych spotkań. Oprócz sobotnich i niedzielnych warsztatów, zapraszamy Was w piątek na wyjątkową kolację degustacyjną. Każde spotkanie będzie inne, ale tak samo wyjątkowe oraz prowadzone przez specjalistów z branży winiarskiej. Wszystkie spotkania odbędą się w jasielskim Salonie Win, ul. Wyspiańskiego 16. Bilety w cenie 95 zł - warsztaty i 250 zł - kolacja, zakupić można na stronie głównej.
Choć na zbliżających się Międzynarodowych Dniach Wina spotkać będzie można winiarzy z całego kraju, będąc w Jaśle warto przyjrzeć się tym najbardziej lokalnym, stanowiących o sile Jasielskiego Stowarzyszenia Winiarzy i Szlaku Winnego.
Dlatego w ramach klasycznego biforka zapraszamy na wyjątkową degustację siedmiu win i towarzyszących im, przygotowanych specjalnie przez Salon Win w Jaśle, degustacyjnych przekąsek. Całość poprowadzi Maciej Nowicki, krytyk winiarski, dziennikarz pisma o winie Ferment i portalu Winicjatywa.
Bardzo lubiany przez wszystkich, budzący wiele emocji pojedynek win polskich i zagranicznych. Arbitrem w tym meczu będzie zgromadzona publiczność a moderatorem jak zwykle: Tomasz Kolecki. Osobiście wybierze on najlepsze polskie etykiety, które uczestnicy warsztatów będą porównywać ze zbliżonymi do nich stylistycznie odpowiednikami, pochodzącymi z tradycyjnych regionów winiarskich. Degustacja oczywiście będzie odbywać się „w ciemno”.
Poprzednie edycje "Polska vs. reszta świata" pokazały, że po obu stronach mogą pojawiać się całkiem nieźli zawodnicy, a wynik pojedynku może bardzo zaskoczyć. Kto wygra w tym roku? Koniecznie przyjdźcie sprawdzić.
Podczas warsztatów omówimy różnice pomiędzy winami konwencjonalnymi, a tak zwaną „nową falą”. Co czyni wino klasycznym, a co nieszablonowym? Jakie elementy uprawy i produkcji wpływają na rzeczywiste różnice w smaku? Co do tego maja certyfikacje winiarskie w kontekście ekologicznym? Czego oczekuje nowe pokolenie miłośników wina? Jak na tym tle wypada Polska względem innych krajów?
Na te i wiele innych pytań Janek postara się odpowiedzieć podczas warsztatów, w oparciu o degustacje pięciu medalowych win. Wierzymy, że ten niezwykle aktualny temat zachęci uczestników do dyskusji i wymiany spostrzeżeń.
Znacie książkę „Polskie wino. Ludzie. Miejsca. Historie.”? Jeśli nie znacie, to macie najlepszą możliwą – degustacyjną, sposobność żeby ją poznać. Możecie spotkać autorkę i dosłownie zasmakować różnych historii w kieliszku.
Jeśli znacie, to nie trzeba Was przekonywać, że szykuje się bardzo przyjemne spotkanie – trochę edukacyjne, trochę rozrywkowe i na pewno bardzo interesujące.
Katarzyna Korzeń, autorka książki, polskim winem zajmuje się od lat. W każdym rozdziale książki zawarła moc smaków, aromatów i emocji. Dokładnie tego możecie spodziewać się na warsztatach.
Spróbujecie specjalnie przygotowanego zestawu win, z opisanych w książce miejsc, które wyszły spod ręki bohaterów poszczególnych rozdziałów. Będzie wiele winnych i nie tylko winnych historii. Również te, które nie zmieściły się w książce.
Różowe abecadło czyli rosé po polsku.
Podczas degustacji spróbujemy rozstrzygnać:
- skąd biorą się wina różowe?
- gdzie ich szukać w świecie i w Polsce?
- czy wina różowe nadają się do jedzenia?
- dlaczego należy sięgać po róż bez wstydu?
W programie naszej degustacji:
Czym się sery farmerskie różnią od serów przemysłowych?
Czy robimy w Polsce dobre sery?
Czym pachnie ser i dlaczego kochamy to co pachnie inaczej?
Jak połączyć wino i ser?
Musujące, białe czy czerwone wino i sery z pleśnią czy może serowe bomby aromatyczne? Stwórz swój idealny zestaw!
Spróbujemy polskich win i połączymy je ze świetnymi, lokalnymi serami farmerskimi – będą świeże sery pięknie pachnące łąką i świeżym mlekiem i te długodojrzewające - mocne i intensywnie aromatyczne. A do niespodzianki – serowe osobliwości przygotowane przez Bartosza Wilczyńskiego. Odważne, odjechane, oczarowujące, straszne i łagodne.
Będziemy razem próbować, degustować, dyskutować i komponować swoje ulubione pary WINO-SER. W degustacji 6 win + 6 serów i niespodzianki.