Zaproszenie na Warsztaty eno-sensoryczne.
Razem z EnoPortalem oraz Winnicą Sztukówka zapraszamy na cykl enologicznych warsztatów sensorycznych!
Warsztaty będą obejmować pięć tematów:
1. Fizjologia smaku, czyli jak degustujemy – 4.12.2021
2. Chemia wina, czyli co pijemy – 15.01.2022
3. Degustacja i ocena wina – 12.02.2022
4. Foodpairing - pełnia przyjemności – 12.02.2022
5. Lokalne z regionalnym – polskie wina i potrawy – 19.03.2022
Warsztaty przygotuje i poprowadzi dr inż. Katarzyna Korzeń – biolog i dydaktyk akademicki, od blisko dziesięciu lat zajmująca się tematyką winiarską.
Członkini Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Aktywnie działająca w Jasielskim Stowarzyszeniu Winiarzy (między innymi przy organizacji Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle i Konkursu Polskich Win) oraz Stowarzyszeniu Winiarzy Podkarpacia. Od ośmiu lat prowadzi własną winnicę i produkuje wino. Współtworzyła Winicomanię – najstarszy i najpopularniejszy polski koncept enoturystyczny. Od ponad czterech lat prowadzi EnoPortal – wirtualną bazę wiedzy o polskim winiarstwie. Doradza, edukuje i promuje wiedzę winiarską. Prowadzi degustacje, warsztaty i szkolenia.
Szeroka wiedza specjalistyczna oraz duże i zróżnicowane doświadczenie pozwala jej prezentować wino oraz poszczególne zagadnienia z nim związane w bardzo kompleksowym ujęciu. Uczestnicy prowadzonych przez nią szkoleń i warsztatów często zaznaczają, że nawet najbardziej zawiłe kwestie przedstawia w przystępny i interesujący sposób.
Warsztaty dedykowane są osobom chcącym rozwijać swoje umiejętności i mocno zainteresowanym – wszystkie zagadnienia będą omawiane szczegółowo. Nie są jednak przeznaczone wyłącznie dla osób zaawansowanych – każdy temat będzie przedstawiony od podstaw.
Warsztaty będą odbywać się Winnicy Sztukówka, 38-130 Glinik Średni 153.
Program cyklu:
Fizjologia smaku, czyli jak degustujemy
4 grudnia 2021, godzina 10;00
czas trwania warsztatów: 4h
koszt udziału: 170 zł
link do wydarzenia na FB: https://www.facebook.com/events/3397144700410692
Najważniejsze zagadnienia warsztatów:
- specyfika ludzkich zmysłów w kontekście percepcji wina i jedzenia
- odbieranie bodźców oraz ich przetwarzanie przez układ nerwowy
- znaczenie psychiki w percepcji i funkcjonowaniu zmysłów
- zmysł węchu => aromaty wina, specyfika substancji lotnych
- zmysł smaku => smaki wina
- zmysł wzroku i dotyku => kolor, wygląd i „tekstura” wina
- wzrokowa, węchowa i smakowa percepcja wina
- odbieranie smaków i aromatów
- rozpoznawanie smaków i aromatów
- zapamiętywanie smaków i aromatów
- czynniki wpływające na ludzką percepcję (wewnętrzne i zewnętrzne)
- uczenie się i ćwiczenie percepcji
- optymalne warunki degustacji
Chemia wina, czyli co pijemy
15 stycznia 2022, godzina 10:00
czas trwania warsztatów: 6h
koszt udziału: 210 zł
Najważniejsze zagadnienia warsztatów:
- czym jest wino - aspekt historyczny, kulturowy i fizyczny
- wino jako roztwór chemiczny
- najważniejsze związki chemiczne w winie (ze szczególnym uwzględnieniem substancji lotnych)
- podział/rodzaje win – aspekt produkcyjny i sensoryczny
- specyfika winorośli i jej owoców
- smaki i aromaty w winie w ujęciu systematycznym (wg. specyfiki sensorycznej oraz wg. genezy)
- „wady” wina i inne nieprzyjemności degustacyjne
- powstawanie smaków i aromatów win – aspekt uprawowy
- powstawanie smaków i aromatów win – aspekt winifikacyjny
- znaczenie drewna (beczka, klepka, wióry, dodatek tanin)
- dynamika chemiczna „dojrzewania wina”
- wpływ wina na fizjologię i zdrowie człowieka
Degustacja i ocena wina
Foodpairing - pełnia przyjemności
12 lutego 2022
czas trwania warsztatów: 3h + 3h
koszt udziału: 240 zł
Zarys zakresu tematycznego: elementy składające się na odbiór i jakość wina (kwasowość, odczucie słodyczy, zawartość alkoholu, gorzkość, cierpkość, dwutlenek węgla, “cielistość”, “długość”, balans!, „dojrzałość”), złożoność smaków i aromatów, ocena wzrokowa wina, ocena aromatu wina, ocena smaku wina, ocena jakości wina, podstawowe zasady i warunki do degustacji, techniki degustacyjne, sens degustacji i oceny wina, stosunek jakości wina do jego ceny i znaczenie marketingu – wino jako produkt spożywczy
oraz
historia i tradycja łączenia wina i jedzenia, specyfika percepcji smaków i aromatów, właściwości fizyczne i chemiczne wina oraz produktów spożywczych (“ciężar”, intensywność, tekstura/struktura, aromaty), podstawowe zasady łączenia jedzenia z winem, wyjątki i eksperymenty, “pewniaki” i sprytne sposoby na dopieszczenie podniebienia; naczynia, rekwizyty, okoliczności i kontekst niematerialny jako istotne elementy przyjemności degustacyjnej.
Lokalne z regionalnym – polskie wina i polskie jedzenie
19 marca 2022
czas trwania warsztatów: 4h
koszt udziału: 180 zł
Zarys zakresu tematycznego: kontekst historyczny polskiej kultury kulinarnej i winiarstwa, polskie wina i polskie potrawy – jak do siebie pasują, jak łączyć polskie jedzenie i polskie wina, regionalizacja kulinarna Polski, tworzące się regiony winiarskie, jak szukać dobrych połączeń winiarsko - kulinarnych w sąsiedztwie, specyfika stylistyczna najczęściej uprawianych w Polsce szczepów i odmian winorośli oraz ich potencjał w połączeniach kulinarnych.
Każdy temat będzie prezentowany w formie teoria + praktyka.
W czasie szkoleń organizatorzy zapewniają akcesoria edukacyjne oraz produkty spożywcze do ćwiczeń/degustacji, w tym wina (różne zestawy do różnych tematów).
Dodatkowo uczestnicy otrzymają specjalnie przygotowane materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej.
Kontakt:
Barbara Szczęch – Nasiadka
mail: basia@sztukowka.pl, telefon: 791 870 831
Katarzyna Korzeń
mail: enoportal@gmail.com, telefon: 513 025 972